Vintersagor med de äldre eleverna i Tellus

Idag har vi njutit av det bästa som Montessori och en liten skola kan erbjuda – nämligen ännu ett tillfälle där de äldre kan samarbeta med de yngre och fungera som förebilder. Vi har ett samarbete med Tellus, åk 4-5, vilka många gått i Triton tidigare. Varje vecka är några av dem nere och läser för/med oss och agerar läskompisar. Vissa läser varannan sida, vissa spelar lässpel med oss och andra fungerar som läsidoler och bollplank gällande erfarenheter från läsningen. Oavsett är detta ett väldigt uppskattat inslag i vår lässtund om morgnarna:)

Idag fick vi möjlighet att skriva Vintersagor tillsammans, utifrån en given mall. Vi inledde med en gemensam samling och namnlek, för att sedan dela in oss i grupper om 3-4 elever utifrån faddergrupper. De stora eleverna har skrivit fantastiska, fantasifulla och läsvärda sagor, som de redovisade för oss. Vi pratade om vad de stora behöver tänka på när de skriver (styckeindelning, och en tydlig röd tråd) samt vad ettorna fokuserar på (stor bokstav i början på meningen, mellanrum och punkt).

Sedan gick fröken igenom vad vi skulle göra och vi satte genast igång. Varje grupp fick fantisera ihop en gemensam saga med en tydlig början (det var en gång…), händelse (plötsligt så…), lösning (som tur var…) och slut (till slut…). De kunde skriva om någon av figurerna på bilden och alla grupper var minsta sagt kreativa. Det är fantastiskt att se de äldre eleverna guida de yngre och låta dem ta plats och bidra efter bästa förmåga! De var väldigt duktiga på att lyssna och föra fram de yngres idéer och förslag. De hade med sig sina datorer ned och fungerade både som inspiratörer, författare och sekreterare. En eloge till Tellus och Åsa! Det var lika fantastiskt att se våra små 5-7:åringar våga ta plats och säga sin mening, som att se de stora, ”tuffa” 4-5:orna lyssna in, värdera och respektera deras idéer… Efteråt redovisade vi i mindre grupper och lyssnade på varandras sagor. Titta här vilka fantastiska resultat det blev!:

Tack till Åsa och Tellus – detta gör vi gärna om!


Prenumerera på nya blogginlägg

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

2 kommentarer

  1. Annelie - Axels mamma

    Vilka bra berättelser som barnen skrivit!

  2. Lena Riegnell

    😃🙆👌

Kommentera