Vi tränar vår skrivförmåga

Denna termin kommer vi att arbeta mycket med att utveckla vårt skrivande. Alla ettor har individuella mål att träna på. Vissa tränar sin handstil, att bokstäverna står på raden och att komma ihåg stor bokstav, mellanrum mellan orden och punkt. Andra tränar på att skriva längre meningar samt använda mer beskrivande ord och vi arbetar mycket med skrivande på dator och ipad.

Småettorna skriver efter sin förmåga och dagsformen får ofta avgöra hur mycket man skriver. När ettorna skriver vill vi helst att de skriver 5 meningar. När vi skriver på dator eller ipad använder vi alltid talsyntesen och lyssnar igenom det vi skriver. Vi hör oftast direkt om något ord inte är rättstavat. Orden som är fel får ju dessutom en röd markering under, så dem provar vi oss fram med tills de blir rätt. När vi skrivit klart rättar vi vår text med en rättningsmall, där vi kan checka av att allt är med. Mallen påminner om namn, datum, stor bokstav, punkt, mellanrum samt att texten ska ha ett sammanhang så att den som läser kan förstå det som skrivits… Efter det så hjälper fröken till och tillsammans rättar vi eventuella fel och pratar om texten.

Denna vecka har vi även introducerat kompisrespons och haft textsamtal om våra egna texter. Vi visade dem på projektorn och gick igenom dem tillsammans. Vi var noga med att lyfta fram det som var bra med texten och pratade om hur man ger varandra tips utan att såra varandra. Först var det lite pirrigt när ens egen text skulle diskuteras, men allt eftersom lättade detta när vi märkte hur mycket bra saker våra kompisar hade att säga oss. Vi blev riktigt stolta över våra verk! Vi kommer att fortsätta träna på detta och märker redan nu vilka duktiga skribenter vi har i klassen.

Titta här bara, på ettornas texter där de skriver och berättar om en dröm de haft. De är grymma!

 

 


Prenumerera på nya blogginlägg

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

2 kommentarer

  1. Frida Olsson

    Åh, vad duktiga ni är! 💕 Både på att skriva och ge bra och fin kompisrespons! Heja Triton! //Frida (Emblas mamma)

  2. Suzanne Ryott

    Kanon att ni ger varandra tips kring vad som är bra och vad ni kan utveckla för att bli en ännu bättre skribent. Jag tränar fortfarande och utvecklas också hela tiden. Heja alla goa barn (kul att se er alla idag). Ser fram emot att komma tillbaka den 9 feb! /Suzanne (Claras mamma).

Kommentera