Fabulös Nobelfest för fantastiska små uppfinnare

Nu har den äntligen ägt rum – festen alla pratar om – nämligen Tritons årliga Nobelfest!

Vi inledde arbetet med att prata om uppfinningar och teknik rent allmänt – vad är teknik egentligen? Vi hade Grej of the day om Alfred Nobel och hans uppfinningar och vi diskuterade för och nackdelar med teknik och tekniska lösningar. Vi lärde oss om Nobelpriset och Nobels mest kända uppfinning – dynamiten.

Vi fortsatte sedan med att prata vett och etikett och titta på filmer från Nobelfesten, så att alla skulle veta vad det egentligen var och hur det kunde se ut. Tänk vad många medaljer kungen har och vilka vackra klänningar kvinnorna bär! Sedan hade vi en Grej of the day om Kung Carl Gustaf XVI och kungahuset. Vi pratade även om vem som bestämmer i Sverige och vad kungafamiljen egentligen sysslar med. Tur att Nicke och Nilla lärde oss lite om bordsskick och hur det fungerar på finare middagar, numera kan vi äta minst lika fint som kungen och drottningen gör och platsar på vilken fin middag som helst 🙂

Efter ett par dagars kaos med skaparglädje och kreativitet (och en hel del färg, tejp och lim) har nu våra små uppfinnare färdigställt sina verk. Vi har arbetat i par med fadder och fadderbarn. Först fick de fundera ut vad de ville uppfinna och beskriva och göra en skiss på detta. Sedan fick de välja material och skapa gemensamt. Vi har tränat problemlösning och kompromissande och även att ta och ge instruktioner. Otroligt givande! På uppfinningslistan hittar vi numera allt från finurliga godisletare till bord med möjlighet att hissa upp vatten i en hink och äggkläckningsmaskiner med tillhörande äkta spionglasögon. Patent- och registreringsverket kommer att få bråda dagar nu, med alla dessa nya fantastiska kreationer 😉

Vi hade olika ansvarsgrupper som fixade allt inför fredagens fest. En grupp hade ansvar för att fixa bord och stolar till ett långbord, en grupp dukade med kandelabrar, guldstjärnor och serpentiner. En annan grupp fixade placeringskorten och sedan hade vi även en förrätts- och en efterrättsgrupp. Vilket fint samarbete det blev!

Sedan slog vi oss ned på våra platser för att inleda banketten med en prisutdelning. Alla fick gå fram till röda mattan och erhålla pris för sin fantastiska uppfinning. Pressfotografen tog bild på uppfinnarna (om du tycker de ser konstiga ut, så är det för att vi valt att inte ha några bilder på barnen på vår blogg) och uppfinningarna. Sedan hann vi träna lite vals och dansa innan det var dags för killarna att dra ut stolen för tjejerna och njuta av maten: förrätt i form av kex, ost och vindruva, varmrätt bestående av tacos med tillbehör och efterrätt med uppskattad glassbuffé med strössel och pepparkakssmulor. Fantastiskt gott! Och efteråt kunde vi alla se att vårt fina bordsskick gjort att nästan ingen hade spillt på sina fina högtidskläder 😉

 

 


Prenumerera på nya blogginlägg

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

2 kommentarer

  1. Suzanne Ryott

    Wow vilken fantastisk Nobelfest ni har fixat och fått uppleva! Heja er! Måste varit en riktigt upplevelse på många sätt. Tack alla som var med och ordnade detta härliga minne!//Suzanne

  2. Kristina Leo

    Underbart att se alla dessa uppfinningar. Bra jobbat och tänkt av alla er kluriga barn. / Kristina

Kommentera