Kungarna i alfabetet – vokalerna!

I veckan har ettorna arbetat vidare med ”kungarna i alfabetet” – vokalerna! Vi har ju arbetat med dessa nu ett par veckor. Vi har övat på att lyssna efter vokaler, skriva ord med vokaler och skillnaden mellan vokaler och konsonanter. Vi har skrivit vokalsagor, där vi bara fick använda en sorts vokal. Hur tokigt som helst! Och så har vi lyssnat och pratat i-sprikit (i-språket: ett språk där man bara får använda vokalen i ihop med konsonanterna… Trixigt! Alla sagor börjar då med: Dit vir in ging… och slutar med Snipp snipp snit, si vir sigin slit…) Idag fortsatte vi arbetet och fröken introducerade oss för dubbelteckning. Hur vet man när det är dubbla bokstäver eller bara en? Frågan kommer ofta upp när vi skriver på datorn och använder stavningskontrollen – varför är det ordet understruket med blått i texten? Vad är det som är fel? Inte alltid lätt att veta, men idag började vi lite smått med detta.

Vi fick höra en saga som heter Kungarna i alfabetet, som handlar om glada kungar och sura kungar. De glada kungarna låter aaaa, oooo, uuuu, åååå eller eeee, iiii, yyyy, ääää eller öööö. De är så glada, belåtna och lätta att ha att göra med så att de bara kräver en betjänt (konsonant). Men de sura kungarna låter korta ljud, som a, o, u, å eller e, i, y, ä, eller ö. De är så sura, tvära och krångliga att ha att göra med att de kräver två betjänter (konsonanter). Vi tränade på att säga olika ord och våra namn – hur låter vokalerna och är det nu en eller två konsonanter efter? En kul övning tyckte vi alla! Sedan fick vi varsitt övningshäfte, där vi tränade vidare. Vi spelade slutligen ett spel på www.elevspel.se om kort och lång vokal. Träna gärna mer på detta hemma! (på Elevspel.se finns många roliga spel uppdelade efter ämne – testa!)

Här kommer några av barnens vokalsagor som de håller på att arbeta med, kunde bara inte låta bli 🙂

Hi in trivlig dig!

 

 

 


Prenumerera på nya blogginlägg

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

2 kommentarer

  1. Frida Olsson

    Vad smart med glada och sura kungar och de stackars två betjänterna som måste ta hand om de sura kungarna… 😝 Och vad duktiga ni är som gjort egna vokalsagor! 👏🏻
    //Frida (Emblas mamma)

  2. Suzanne Ryott

    Kul att få komma i kontakt med de glada och sura kungarna och betjänterna! Gör det enklare att komma ihåg hur man ska stava (även för mig). Tack! /Suzanne

Kommentera