Tritons läsutmaning

Tritonbarnen är riktiga läsungar! De läser o läser, o läser o läser… Trots att hälften av dem bara gått i skolan några veckor, så läser de bok efter bok, skriver bokrecensioner och redovisar boktips, som om de aldrig gjort annat. De använder lässtrategier och gissar handlingen i böcker, utefter vad de ser på bokomslag och bokens titel. De sammanfattar bokens handling och visar hur de förstått boken och gör kopplingar till andra böcker eller kanske filmer de läst , som berör samma tema. De rekommenderar varandra nya böcker och pratar om vilken nivå som är lagom för just dem. För vi läser ju alla på vår egen nivå. Den som är precis lagom och inte för svår och inte för lätt. Tvekar vi ibland, så testar vi. Det märks ju direkt om vi hamnar fel, läsningen tenderar att bli ganska tråkig om boken är för lätt eller svår. De där böckerna som egentligen är lite för svåra, men som vi längtar efter att få läsa, de brukar fröken välja som högläsningsbok istället, så att vi kan dela läsupplevelsen och ta hjälp av varandra i tolkningen. Favoritserien just nu handlar om Fräs – den lilla panterkatten och alla hans äventyr.

Vi pratar ofta om Zlatan. Inte vaknade han bara upp en dag och var helgrym i fotboll? Nej, han har ju många tusentals timmars träning bakom sig. Precis som vi kommer att behöva lägga många tusentals timmars träning på läsningen, innan den sitter som den ska. Fröken är även noga med att lyfta fram att även hon som vuxen lär sig nya saker genom böckerna varje dag. Nya ord, nya fraser, kanske ett nytt språk eller bara ett nytt recept. Varje bok tar oss med på nya äventyr och att läsa är ju att resa. Fröken har gett oss en läsutmaning detta året – läser vi mer än 500 böcker, så bjuder hon på bokfest med glass! Och vi är en bra bit på väg, ca 110 böcker är avklarade hittills!

Vi har en otrolig bredd i läsningen i klassen just nu, barnen slukar allt från småböcker om djur till Nelly Rapp till faktaböcker om rymdresor. Mitt i all denna bredd märker vi hur viktiga vi är som läsande förebilder för varandra. Ettornas status som förebilder i läsningen ger avtryck hos småettorna, som hoppas få läsa de där spännande böckerna snart… Några böcker finns bara i enstaka exemplar och oj, vad vi längtar efter just dem. De som läser de nya böckerna axlar ansvaret att inspirera de andra med sin recension och allihop är de värsta reklampelarna för olika typer av böcker. Varje bok man läst gör man en bokrygg till, och sätter upp i vår Boktokhylla. Sedan gör man en recension i sin Läsdagbok och efter det rescenseras boken i samlingen. Varje morgon har vi ungefär 5-7 recensioner, så det saknas inte inspiration och läsvilja direkt… Helt fantastiskt!

Här är det en småetta som recenserar:


Prenumerera på nya blogginlägg

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

4 kommentarer

 1. Åh vad skoj att höra att Tritonbarnen läser och läser och läser. Jag som är ”lite” äldre än er läser och läser och läser fortfarande. Det är mysigt, roligt och lärorikt att läsa. //Suzanne (Claras mamma)

  från clara
  å vad duktiga vi är på att läsa. heja oss. jag vista inte att vi var så duktiga på att läsa. när jag hör på recensionerna i samlingen så är det masa rolliga och spännande böcker som jag vill läsa.min favorit serie är nelly rapp boken är spännande och mystesk och rollog.
  kram clara i triton som iglar att läsa triton är bäst.

 2. Åh vad skoj att höra att Tritonbarnen läser och läser och läser. Jag som är ”lite” äldre än er läser och läser och läser fortfarande. Det är mysigt, roligt och lärorikt att läsa. //Suzanne (Claras mamma)

  från clara
  å vad duktiga vi är på att läsa. heja oss. jag vista inte att vi var så duktiga på att läsa. när jag hör på recensionerna i samlingen så är det masa rolliga och spännande böcker som jag vill läsa.min favorit serie är nelly rapp boken är spännande och mystesk och rollog.
  kram clara i triton som gilar att läsa triton är bäst.

 3. Suzanne Ryott

  Åh vad skoj att höra att Tritonbarnen läser och läser och läser. Jag som är ”lite” äldre än er läser och läser och läser fortfarande. Det är mysigt, roligt och lärorikt att läsa. //Suzanne (Claras mamma)

  från clara
  å vad duktiga vi är på att läsa. heja oss. jag vista inte att vi var så duktiga på att läsa. när jag hör på recensionerna i samlingen så är det masa rolliga och spännande böcker som jag vill läsa.min favorit serie är nelly rapp boken är spännande och mystesk och rollog.
  kram clara i triton som gilar att läsa triton är bäst.

 4. Böcker är underbart! Kul att Tritonbarnen får uppleva det redan nu 🙂 /Malin, Weras mamma

Kommentera