Vi fortsätter prata om hösten och idag ställde vi oss frågan: Varför byter löven färg?

Vi undrade också vart löven tar vägen när de har trillat ned på marken? För inte är det väl så att de blåser bort till ingenstans?

Vi inledde med att göra några gissningar, utifrån våra förkunskaper. Kanske var det så att träden är programmerade att byta färg när det blir en viss månad? Eller så kanske kylan sätter igång detta? En av oss visste dock att träden suger in något, som gör att löven byter färg och sen trillar ned. Sedan trodde vi att djuren tar hand om löven, kanske äter de upp dem?

Fröken redde ut det hela när hon läste och berättade om detta på projektorn, med hjälp av en av våra digitala böcker. Sedan diskuterade vi lite om skillnaden mellan faktatexter och andra texter. Då kom vi in på källkritik och om man verkligen kan lita på allt man läser. Vi enades om att det nog är bäst att titta på flera olika ställen, så att det står samma sak, innan vi väljer ut vilka fakta vi skriver. För vi vill ju inte skriva något som inte är sant.  Nu har vi ju både läst böcker och tittat på filmer, så idag var det vår tur att skriva en faktatext gemensamt om hösten. Vi berättade för fröken vad hon skulle skriva på projektorn, så kunde alla läsa under tiden hon skrev. Här kunde vi upptäcka när fröken stavade fel och vi behövde också flytta runt texten lite för att den skulle passa ihop på ett bra sätt. Bra övning! Så här skrev vi idag:

Tritons faktatext om hösten 2016-10-13

 För att trädet ska klara sig under vintern så vilar det. Då byter löven färg och börjar att trilla ner. På hösten blir löven gula och röda. Det är för att det finns klorofyll i löven, som träden suger in när det blir kallt. Klorofyll är grönt och när det försvinner ur löven kommer de gula och röda färgerna fram.

 När löven faller ner så kommer småkryp och maskar och börjar äta upp dem. De kallas nedbrytare. Det blir jord kvar. Löven äts upp av maskarna och maskarna äts upp av fåglarna. Det kallas kretslopp. När hösten kommer flyttar några fåglar. De kallas flyttfåglar. De som stannar kallas för stannfåglar.

Efteråt fick alla varsitt exemplar av texten att klistra in i vår tema-bok. Vi färglade även vackra löv i höstfärger och klistrade in bredvid. Sedan målade vi även en kretslopps-bild. En bra övning för rätt penngrepp, att träna sig på att klippa och dessutom  färglära!

Så här kunde det se ut:

 

 

 

 


Prenumerera på nya blogginlägg