Bokfest!!!

Vi har haft bokfest och firat att vi läst 500 böcker! Underbart!

500 böcker, 500 recensioner och 500 bokryggar. 500 boktips till varandra, 500 redovisningar och betydligt mer än 500 frågor om böckerna vi läst. 500 analyser och 500 värderingar – varför är just denna boken bra? Vad fångade mitt intresse och varför rekommenderar jag den? Helt otroligt bra! Triton är en riktig läsklass och läsningen har hög status i klassrummet. Så kul! Vi firade såklart med glass och lät en hel dag handla om läsning, läsfilmer, högläsning och böcker. Vi läste på borden, under borden, liggande, sittande och någon gick tom omkring och läste… Mysigt!

 

 

Läsningen är det absolut viktigaste i skolan, utan diskussion! Läsning är komplext och det är en kreativ och dynamisk process som handlar om att skapa mening och att tolka texten utifrån egna erfarenheter. Inte bara läsflyt och att förstå orden, utan att kunna läsa mellan raderna. Vi tränar och tränar och startar varje morgon i klassrummet med 30 minuter läsning. Ibland högt, ibland för en läskompis, ibland med hjälp av iPads eller spel – alla sätt är bra! För det handlar om mängd och om timmars läsande för att bli en bra läsare. Och samtal kring böckerna, på alla olika nivåer. Där är vi fröknar så väldigt glada för all tid ni föräldrar lägger ned på läsningen tillsammans med era barn, för det ger så fina resultat. Ett barn som läser mycket och blir mycket läst för, kan skaffa sig ett ordförråd på mellan 50-70 000 ord, medan ett barn som inte får denna möjlighet endast behärskar ca 17 000 ord som vuxen, säger forskningen. Ganska stor skillnad, och när man pratar om läsande barn pratar man om något som kallas Matteuseffekten: ”Ty den som har, han ska få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har” (Matteus kap 13:12). Sorgligt, men sant…

Sommarlovet mellan ettan och tvåan vet man är kritiskt för läsutvecklingen, så fortsätt nu att läsa tillsammans med era barn i sommar! De kommer även att få med sig en läsutmaning hem över sommaren, ett slags läsbingo, som vi hoppas ska hjälpa till. Fina vinster utlovas för dem som får bingo! Passa även på att själva läsa de där böckerna som ni längtat efter, och var goda förebilder för era barn. Att läsa är ju som att resa! Lycka till och trevlig resa!

 


Prenumerera på nya blogginlägg

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

1 kommentar

  1. Suzanne

    Wow! Jag är mållös och blir väldigt inspirerad av er alla att läsa än er! Tack!! //Suzanne

Kommentera