Vi introducerade för ett tag sedan ett nytt område i matematiken – Geometri. Först pratade vi om vad alla visste om geometri. Någon nämnde favoritprogrammet ”Livet i mattelandet” där det finns en Geometribank som förvarar alla olika former. Andra kände till olika former, som kvadrater, cirklar och trianglar. För det heter tydligen inte fyrkant, ring och trekant längre, så säger man visst bara på förskolan:)

Vi diskuterade olika geometriska begrepp, som exempelvis sidor och hörn och vad som kännetecknar de olika formerna. Vi räknade hörn och sidor på olika månghörningar och sedan läste fröken en formsaga om Rune Rektangel och Cecilia cirkel. Slutligen fick vi gå på Geometrijakt på skolan, tillsammans med en kompis. Uppdraget var att hitta minst fyra av de olika formerna på skolan och skriva i boken vad vi sett. Det var spännande att få gå runt i skolans olika korridorer på upptäcktsfärd! Vi hittade formerna överallt, på ställen som vi inte tänkt på att det ens fanns olika former innan! Golvet är kvadrater, dörrarna rektanglar och klockorna är cirklar. Trianglarna var svårast att hitta, men de fanns på flera ställen om man bara tittade noga!

Efter det fick vi både öva oss på att göra instruktioner och klippa och klistra, när vi gjorde våra egna geometrifåglar. Pilligt men roligt! Så här fint blev resultatet – lika men ändå olika!

Geometri är ett roligt arbetsområde och här finns det hur mycket som helst att göra för dem som vill! Vi har Montessorimaterial, appar på iPaden, övningar på datorn samt ett helt kapitel i vår Mattebok… Inspirerande!


Prenumerera på nya blogginlägg