Grej of the day ledtråd: ljudlös flygare

Barnen fick återigen en klurig ledtråd till Grej of the Day; ”ljudlös flygare”. Den var svår tyckte vi, gissningarna rörde allt från UFO:s till kolibris. Men rätt svar var ugglan. Visste ni att ugglan kan flyga nästan helt ljudlöst och uteslutande använder sin hörsel för att jaga? Eller att den inte har några ögonmuskler som rör ögonen – det är därför ugglan vrider så mycket på huvudet för att se ordentligt? Här kan du som är nyfiken lära dig mer: Länk till Prezin om ugglor. Under U-veckan lät vi bokstaven genomsyra veckan, precis som vi brukar. Vi gjorde pyssel med ugglor och vi tittade på film om bokstaven U. Så här såg det ut:

image image image

När det gäller film så gillar vi både  Livet i Bokstavslandet och Från A-till Ö! I den senare serien lär Hedvig och ugglan oss en massa nya ord. Ibland lätta och ibland riktigt svåra. Ord är så spännande tycker vi! Numera vet vi också att ugglan anses vara ett klokt djur. Det är därför han hjälper Hedvig att förstå de svåra orden. Och i serien Ugglan och kompisproblemet finns det också en uggla som tror att han är klok, men som faktiskt inte alls är varken så klok eller allvetande som han vill utge sig för att vara. Tvärtom är hans råd oftast ganska dumma och löser inte alls problemen. När vi tittar på den serien lär vi oss mycket om hur man ska vara och inte vara mot varandra.

Vi arbetade som vanligt i våra arbetsböcker och tränade på hur bokstaven Uu låter, hur den skrivs, var i orden bokstaven finns samt om den är en vokal eller konsonant. Så här ser tex Adrians och Hillas bokstavsböcker ut:

image image image image

 

 

 

 

 

 


Prenumerera på nya blogginlägg

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

1 kommentar

  1. Suzanne

    En fascinerande varelser den där ugglan! Tycker att Triton ugglorna är fantastiska! /Suzanne

Kommentera