Biblioteksbesök med lässugna barn

De sista veckorna har det varit ett väldigt tjat om böcker och läsning. Lässugna Tritonbarn som tycker 30 minuter självständig läsning varje morgon är för lite. Och att det ges för lite tid till våra boktips och recensioner. Och att det är för lite högläsning varje dag, 30 minuter räcker inte där heller tydligen. Och vår Boktokhylla är för liten, hyllorna för bokryggar börjar ta slut. Och läsläxan är visst för få sidor. Och alldeles för lätt! Och när ska vi läsa den där boken, som fröken berättade att hon längtar efter att få högläsa, den står ju där på hyllan och ser så lockande ut? Och önskelistan på tavlan, när ska vi låna eller köpa de där böckerna som vi är så sugna på egentligen? ?

Faktum är att Triton är en riktig läsklass, i ordets allra bästa bemärkelse. Böcker och läsning har hög status och alla är med och läser på sin nivå. De duktigaste läsarna läser kapitelböcker med 150 sidor i, och nybörjarna har kanske 8 sidor med bara ett fåtal ord på varje sida i sina böcker. Men varje bok räknas, och vi pratar mycket om vikten av att läsa på sin egen nivå för att utveckla sin läsförmåga. Och vi tränar och tränar och tränar. Några gånger i veckan har vi dessutom hjälp av skolans 4/5:or som kommer ned och lyssnar när småettorna läser. Väldigt populärt! För varje bok man läser gör man en bokrygg och sätter upp i vår Boktokhylla. Bokryggen färgkodas efter hur bra boken är – grön betyder jättebra, gul sådär bra och röd är verkligen inte bra. Ettorna (och de småettor som vill) gör sedan en recension. Böckerna vi läst redovisas sedan i morgonsamlingen. Här får vi verkligen möjlighet att tipsa varandra om alla böcker som vi läser och vissa av böckerna har långa väntelistor…Just nu är det serien om Familjen Monstersson som är mest populär. Och Megakillen och böckerna om monsteragenten Nelly Rapp. Hittills har Tritonbarnen tillsammans läst ungefär 170 böcker, och vi fröknar har läst ca 30 böcker högt! Det ni!

Fröken har bestämt att när klassen har läst 200 böcker, så ordnar hon en överraskning. Så då var vi tvungna att gå till biblioteket och låna några av de där böckerna som vi längtat så efter att läsa. Äntligen! Nu siktar vi på 400 böcker innan sommarlovet. Når vi målet blir det fest! Bokfest!

Här är några av böckerna som vi lånat och längtar efter att få läsa:


Prenumerera på nya blogginlägg

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

4 kommentarer

 1. Suzanne Ryott

  Härligt alla Tritonbarn! Fortsätt att läs och träna utifrån era individuella nivåer så utvecklas ni alla på bästa sätt! Kom ihåg att läsning är för själen, vad gymnastik är för kroppen! //Suz (Claras mamma)

 2. Frida Fogelmark

  Låter underbart!! 😉 Läsa är livet!…och bästa förutsättning för att lyckas bra även i andra ämnen. Heja er!!!

 3. Det är helt underbart med alla dessa läshungriga barn. Här läses det för fullt på allt möjligt och det är mycket kul att se framstegen som görs varje vecka. / Kristina

 4. Liza Egbuna

  Heja er! Böcker är fantastiska – att bara få komma in i en helt annan värld och låta sig roas, förundras och lära sig nya saker.
  Kul att ni vill läsa så mycket. Hälsar Liza, Linus mamma.

Kommentera