Matematik och fula trix

Just nu tar fröken till lite ”fula trix” för inlärning av matematik – nämligen spelifierat lärande. Detta kallas även gamification. Vi inleder alltid nya arbetsområden i matematik med gemensamma genomgångar och matteprat. Efter det så sker den individuella färdighetsträningen, då man befäster och automatiserar sina kunskaper. Genom spelifierat lärande leker vi fram samma kunskaper våra klassiska matteböcker ger, fast förpackade på ett snyggare och mer lockande sätt. Win win!

  

Vi tjuvstartade redan förra terminen med Matteportal.se. ( Länk till Matteportal.se) Denna termin är det bara ettorna som fått starta med detta hittills, men småettorna kommer också arbeta med Matteportal så småningom. Vi har provat på att göra både läxor och arbeta med de olika uppgifterna på datorerna. Varje elev har här ett eget login och fröken kan således följa den individuella utvecklingen på ett tydligt och överskådligt sätt. Allas login är uppbyggda på samma sätt – användarnamnet är triton + ditt namn och lösenordet är triton, allt med små bokstäver. Så för mig skulle detta vara tritonjenny och triton. I Matteportal kan alla få personliga läxor och chans att öva lite extra på just det man behöver. Fast själva tror de att de bara spelar:) Man belönas nämligen med ett häftigt monsterkort när man har klarat en nivå, en level. Likaså när man har klarat av en läxa. På så sätt samlar man ihop monsterkort och inget monster är det andra likt.

  

Vi har även initierat lite nya matematikappar till iPadsen. Den ena heter Slice fractions och innehåller förberedande bråk-övningar. Klicka på länken så kan du läsa mer: Länk till recension i Pappas Appar. Denna tog det ett tag för mig som vuxen att förstå, medan barnen knäckte koden meddetsamma:)

  

En annan populär matematikapp i klassen är Unblock me free: Länk till Unblock me free. Här övar vi på logiskt tänkande och problemlösning. Väldigt lätt att fastna i och rekommenderas för alla åldrar! 

  
 

 

 

 


Prenumerera på nya blogginlägg

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

2 kommentarer

  1. Åh, vad skoj det ser ut! //Suzanne, Claras mamma

  2. Vilket fantastiskt kul o bra sätt att få lära sig matte!!

Kommentera