Uppstart tema: Lika/Olika och entreprenörskap

Vi har nu startat upp vårt nya tema Lika/Olika. Vi fick på morgonen ett brev från Quintus som bad oss om hjälp. Han ville så gärna hjälpa några av alla de flyktingar som kommer hit, men visste inte riktigt hur. Han oroade sig speciellt för barnen, han hade hört att många barn kommer hit till Sverige utan sina föräldrar. Så här skrev han:

image

Vi repeterade först med fröken lite, hur var det nu – vad var en flykting och kommer alla direkt från oroshärdar och krig? Vi kom ihåg att flyktingar inte är samma sak som tiggare och vi visste, efter att ha sett på Lilla Aktuellt, att många har bott i tältläger i flera år innan de kommer hit. Fröken berättade att det finns ett boende för flyktingar nära oss, i Kållered, dit det just nu kommer massor av flyktingar. Så många att de nästan inte får plats… Vi pratade om varför de inte bara kan åka hem igen och hur alla föräldrar vill ge sina barn det bästa liv de kan. Vi diskuterade lagar och Barnkonventionen och undrade varför det blir krig, fast det finns lagar om att man inte får slåss? Vuxna kan vara riktigt dumma ibland! Sedan funderade vi tillsammans – vad kan vi i klassen göra för att hjälpa flyktingar? Vi skrev en tankekarta på tavlan:

image

Någon ville skänka gamla kläder, någon ville ordna en loppis för att samla in pengar. En annan hade massor av pengar hemma, hela spargrisen full, men var kanske inte beredd att skänka riktigt allt… Då kom en i klassen på att de hade köpt fina armband från Barncancerföreningen som någon pärlat. Där alla pengarna gick till dem som behövde – skulle inte vi också kunna göra det? Och hur skulle de kunna se ut? Barnkonventionen är ju ett så väldigt långt ord! Fröken föreslog Barn, skulle det inte kunna stå det? Med ett hjärta på varje sida – från ett barnhjärta till ett annat? Det tyckte vi om! Sagt och gjort – nu har fröken beställt pärlor till armband. De andra klasserna kommer också att pärla armband och sälja. Nu måste vi bara ta mattelektionen till hjälp för att diskutera hur mycket de ska kosta, hur många vi kan sälja och hur mycket pengar vi kan samla ihop. De små entreprenörerna hade även som förslag att ta pengarna från fikaförsäljningen på vernissaget och skänka även dem, istället för att lägga dessa pengar på ett studiebesök som vi brukar… Det ska bli spännande att se varthän detta leder!


Prenumerera på nya blogginlägg

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

3 kommentarer

  1. Frida Fogelmark

    Ett riktigt bra initiativ! Heja er! Hälsningar från en som lovar att köpa armband 😉

  2. Kristina

    Underbart tänk och arbete. Vi måste hjälpas åt att ta hand om varandra. Heja er!

Kommentera