Precis som förra året kommer vi i år att titta på Lilla Aktuellt Skola en gång i veckan. Vi lärare ser alltid programmet i förväg, så att vi kan sålla bort innehåll som vi tycker är olämpligt. Förra veckans program handlade om flyktingar och vi inledde med att skriva en tankekarta med allt vi visste om flyktingar. Vad är egentligen en flykting? Barnen kände till att det var människor som flyr från krig i sina egna länder. Många flyr från Syrien och Afghanistan, sa de. Någon visste att man inte kan åka tåg eller flyg, utan att man måste åka båt och att vissa av flyktingarna dör när de tungt lastade båtarna tippar. Barnen hade även hört på radion om en 3-årig pojke från Syrien som dog på vägen hit. Vi hade även en intressant diskussion om skillnaden mellan en tiggare och en flykting. Vi diskuterade slutligen hur man kan hjälpa till och flera i klassen hade skänkt en slant eller saker och kläder till flyktingar. Fröken berättade att det finns 60 miljoner flyktingar i världen, varav hälften är barn. Det är många tyckte vi, alldeles för många…

 

Sedan såg vi på programmet tillsammans. Flera gånger fick vi pausa och prata om nya ord och begrepp och reda ut vad de betyder. Programmet finns att se här för er som är intresserade: 

Länk till Lilla Aktuellt Skola

  

Efter det fick vi sitta i våra basgrupper om 4-5 stycken och diskutera några av frågorna som hör till programmet. Det är fantastiskt att få lyssna till barnens diskussioner och förmåga att resonera, knyta an till sin egen värld och komma med egna argument! 

  


Prenumerera på nya blogginlägg