Studiebesök på Sjöfartsmuséet

I tisdags var vi på ett underbart studiebesök på Sjöfartsmuséet! Vi samlades tidigt på morgonen på skolan och åkte tåg och spårvagn in till storstan Göteborg. Som tur var fick vi med oss ett par pappor som extra support – stort tack för att ni ställde upp!

 

Förväntansfulla kom vi efter en timmes resande fram till muséet och utanför fanns det som tur var både träd och kanoner att klättra på:)
   

När vi kommit in möttes vi av museipedagogen Jens som höll en spännande lektion om Muséets gömda skatter. Han berättade om kriget mellan Sverige och Danmark på mitten av 1600-talet och vi fick se delar av Stora Sophia, som var ett jättestort danskt krigsfartyg som låg för ankar utanför Göteborg då, redo att anfalla, bara vädret blev bättre. Tyvärr, eller kanske som tur var,  blev det etter värre och Stora Sophia gick under i ovädret.


  

Stora Sophia var en av orsakerna till att regalskeppet Vasa byggdes. Tanken var att Vasa skulle försvara Sveriges västkust mot danskarna och Stora Sophia, vilket ju aldrig blev verklighet, eftersom de båda så försmädligt sjönk. Historien om Vasa kände vi ju till sedan innan, eftersom vi hade pratat om detta skepp som en Grej of the day förra veckan.

Vi fick även känna på en riktig kanonkula och gissa vikten på den och Jens berättade att Stora Sophias kanonkulor var fyra gånger större och tyngre än den vi hade i handen. De kunde väga så mycket som 12 kilo! Häftigt tyckte vi! Vidare berättade han att det här på västkusten finns en trä-ätande skeppsmask i vattnet. Därför finns det inga bevarade trädelar kvar från sjunkna skepp här, till skillnad från i Östersjön, där det inte finns skeppsmask och man exempelvis kunde bärga regalskeppet Vasa efter hela 300 år på havets botten.

  

Jens fortsatte med att berätta om Ostindiska kompaniet och dess långa resor till Kina. De bedrev handel med järn, trä och silver, som de bytte till kryddor, te och porslin. 2 år tog resan totalt och han förklarade hur det kunde vara för dem som jobbade ombord på dessa skepp. Han berättade att sjömännen ofta var rädda för de stränga kaptenerna, samt att kölhalning var ett vanligt straff vid olydnad. Då bands man fast i rep och drogs under båten från sida till sida, innan man blev upplockad igen. Läskigt! Jens berättade också att sjömännen ofta fick sjukdomar som skörbjugg, eftersom de åt så ensidig kost, ofta bara saltat kött och öl. Även halsfluss var vanligt och en dåtida medicin mot detta var opium…

Vidare berättade Jens om pirater och frågade oss om vi trodde att det funnits pirater i Sverige. Det visste vi ju att det funnits (Grej of the day, igen…) och dessutom var ju vikingarna ett slags pirater… Han berättade för oss om kaparen Lars Gatenhielm, även kallad Lasse i Gatan. Han var en tvättäkta kapare från Onsala. Skillnaden mellan en kapare och en pirat är att en kapare har ett brev med kungens tillåtelse att kapa. Som tack får kungen del av skatterna… Det tyckte vi var konstigt, för så skulle ju inte dagens kung göra?

Sedan fick vi höra om när sjömännen kom hem från sina långa seglatser. Då hade de ofta med sig fina presenter hem, som exempelvis käppar gjorda av hajens ryggrad, svärd gjorda av valtänder, askar av elfenben och snäckor. Vi fick se några av de fina presenterna i en monter på muséet.


  

Efter museilektionen lekte vi en stund i lekrummet och åt vår matsäck. Jens berättade för mig efteråt att han var superimponerad av alla barnens kunskaper om pirater, skepp och sjöfart. Han tyckte att de skötte sig galant och hälsade alla hjärtans välkomna åter! Det var roligt att höra!

    

Sedan gick vi ned till Akvariet och tittade på alla fiskar som fanns där. I Akvariet gick vi runt själva utan guide och de som ville kunde läsa och berätta för kompisarna om allt som fanns i akvarierna med hjälp av läsplattorna vid sidan om.

      

      

På resan hem var vi lite tröttare än på ditvägen, och någon somnade till och med på tåget… Väl tillbaka i klassrummet åt vi upp den sista matsäcken och sammanfattade höjdpunkterna med dagen. Vilken härlig dag vi haft tillsammans!

      


                       

   


Prenumerera på nya blogginlägg

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

3 kommentarer

  1. Noomi Niessner

    Tack jätteroligt att få höra om allt ni har varit med om. Och tack till Jenny o Lotta som orkar ta med Er alla nyfikna barn på utflykt. / Noomi

  2. Anne-Louise

    Vilken fantastisk dag ni verkar ha haft! Roligt att se alla bilder!

  3. Liza, Linus mamma

    Låter riktigt spännande med alla kanoner och allt ni fick veta om skeppet Stora Sophia och allt annat. Och vad kul ni hade!

Kommentera