”Fröken – får jag läsa istället?”

Ett av målen som jag satt upp för i år är att göra allt jag kan för att få Tritonbarnen till riktiga läsare. Ni vet sådana som faktiskt aktivt väljer att läsa istället för att göra andra saker. Jag lockar och pockar allt jag kan – alla knep är tillåtna! För det är ju så viktigt och härligt med läsglädje! En helt ny värld öppnar sig och den bär man med sig resten av livet! 

Vi räknar därför sidor, sätter upp bokryggar i vår Boktokhylla, presenterar böcker för varandra, recenserar och tipsar varandra om bra böcker och bokserier, använder lässtrategier och diskuterar böcker på djupet i våra boksamtal. Vi går ofta till biblioteket och jag beställer hem böcker som jag tror intresserar dem, vi läser högt minst en gång om dagen och tittar på filmer där kändisar högläser böcker, de får själva välja vilken läsebok de vill ha som läsläxa och vi läser enskilt, i par med läskompisen eller i grupp. Vi läser tyst, mummelläser och läser högt. Vi läser serieböcker, tjocka böcker, bilderböcker, storböcker och faktaböcker. De som vill får ta med böcker hemifrån och jag låter böckerna finnas överallt, så att de verkligen får bada i böcker… 

Framför allt läser vi varje morgon. Småettorna läser minst en kvart på lässtunden och ettorna en halvtimma. Det klarar de galant! Ett par dagar i veckan kommer även barnen i årskurs 4/5 ner och läser med oss på morgonen, de är superbra förebilder! Och nu har vi faktiskt kommit så långt att barnen ofta väljer att läsa på arbetspassen. ”Fröken – får jag läsa istället?” hörs nu titt som tätt… Lite pirr i magen av lycka hos fröken Jenny nu alltså! Underbart! 

 Läs mer om läsglädje här:

Länk till 5 tips som ökar läsglädjen

  


Prenumerera på nya blogginlägg

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

3 kommentarer

  1. Noomi Niessner

    Bra jobbat fröken och alla lässugna barn!! Snart är det sommarlov och då kan man ligga och läsa på stranden eller i hängmattan, till och med när det regnar passar det att läsa../ Noomi

  2. Underbart att höra, Jenny! Du är fantastisk och ditt engagemang smittar av sig på barnen med. Precis som det ska vara i de bästa av världar…
    /Tina

  3. Blir lycklig i hela kroppen när man läser detta. Vilka duktiga barn och fröknar triton har:-)

    / Lisa, Williams mamma

Kommentera