Ettorna har arbetat med att skriva gemensamma sagor – Toksagor. Sagotemat har pågått ett tag nu och vi arbetar enligt cirkelmodellen även denna gång.

Tanken är att de verkligen ska nöta in sagors uppbyggnad, deras figurer och miljöer, samt lära sig genren på djupet. I vårt arbete med cirkelmodellen började vi med steg 1: att sammanställa allt vi visste om sagor och  skriva upp det på ett blädderblock. Efter det gjorde vi planscher med sagofigurer, platser och föremål. Sedan skrev vi om slutet på en känd saga. Mer om detta kan du läsa om i tidigare inlägg…

Sedan fortsatte vi med steg 2 i cirkelmodellen: att läsa massvis med olika sagor från olika tider och platser. Vi har läst afrikanska sagor, svenska sagor, sagor av Bröderna Grimm och klassikerna av Astrid Lindgren, tittat på UR:programmmen Lässugen och Sagomattan, för att bara nämna några exempel. Och barnen fullkomligt älskar det, de sitter som uppslukade varje gång! Vet ni någon gång inte vad ni ska läsa för era barn – läs eller berätta klassiska sagor – de håller än:)

Nu var det dags för steg 3: att skriva gemensamma sagor. Vi delade in oss i grupper om tre och varje grupp fick börja med att skriva varsin inledning till en saga på ett papper. Den skulle börja med Det var en gång och handla om ett monster. Här var det noga att man beskrev hur monstret såg ut och var det bodde. Sedan vek man ner en bit på papperet, så att texten inte syntes, och lämnade över det till nästa grupp som skrev själva handlingen. De fick en ledtråd och lät sen fantasin flöda. Handlingen skulle börja med Plötsligt och handla om något spännande äventyr. Vilket kreativt samarbete det blev!  Efter det var det dags för avslutningen, vilken börjar med Som tur var, och nu var det dags att vika ner och byta papper med varandra igen. När alla grupper skrivit sina Snipp, snapp, snut så skrev vi rent sagorna på datorn och målade en plansch till. Till slut redovisade vi sagorna för varandra och för småettorna. Vi skrattade högt åt dessa knäppa sagor, riktiga toksagor!

  

  

  


Prenumerera på nya blogginlägg