Ettorna arbetar just nu med tema pengar. Vi inledde arbetet med att prata om vad pengar är. Om de skulle förklara för någon som aldrig mött pengar och inte visste vad det var – hur skulle de förklara pengar då?

De skulle säga att de var gjorda av metall, att man kan köpa grejer för dem, att det finns bilder på dem och att det finns olika. Sedlar är papperslappar och mynt är i metall. De finns i olika storlekar och man får dem när man arbetar. Väldigt bra och tydliga förklaringar!

(null)

Sedan såg vi en film om en kung i ett land där de helt plötsligt hade bestämt att det inte var pengar som gällde längre, utan kottar. Så när han skulle köpa glass fick han glatt samla kottar. Men när han skulle betala glassen var det byxor som gällde, så han fick gå byxlös resten av den dagen, för glass, det ville han ha… Vi fick även lära oss att de flesta pengar numera bara finns digitalt och att om alla skulle gå till banken och be att få ta ut sina pengar, skulle inte pengarna räcka till.

Vi diskuterade sedan vad familjens pengar måste räcka till och kom fram till att de måste räcka till en hel del. Vi måste köpa mat och dricka, betala våra hus och bilar, och dessutom skatt, så att alla får gå i skolan. Någon undrade om vatten kostar pengar, och någon annan visste att det gör det, men inte så mycket. Vi måste även köpa kläder och böcker och papper att skriva på. Vi enades om att familjens pengar ska räcka till mycket, helt enkelt.

Sedan arbetade vi med ett avsnitt om pengar i våra nya, fina Mattebok:

(null)

(null)

Här arbetar vi med viktiga begrepp i matematik, som mynt, sedlar och prisskillnad. Vi använder Montessorimaterial och låtsaspengar för att konkretisera och lär oss växla och hur mycket man får tillbaka när man handlar i affären. Vi arbetar vidare med området pengar på datorn på sidor som Nomp, Skolplus och Mattemästaren. På iPadsen arbetar vi mycket med appen Zcooly Affären, den tycker barnen är väldigt rolig. Här kan man köpa saker, ställa saker i ordning på hyllorna i affären och en massa annat som är bra att öva sig på i matematik. Den rekommenderas varmt!


Prenumerera på nya blogginlägg